Wandelen met alpaca's, yoga met geiten en katten aaien in zogeheten kattencafés: het gebeurt tegenwoordig allemaal. Dankzij het werk van gepassioneerde dierenverzorgers worden deze dieren goed verzorgd en zitten ze lekker in hun vel. Dieren zijn hip en geliefd en hun verzorgers dus ook. Voor elk probleem, klein of groot, weten zij de oplossing en daar hebben ze flink voor gestudeerd.
Hoe verzorg je een dier nu het beste? En hoe lost een dierenverzorger problemen op? In onderstaande modules leer je dat allemaal:
Probleem: Een konijn dat te lange tanden heeft.
Verklaring: Doordat de tanden van konijnen levenslang blijven doorgroeien, vormt dit vaak een probleem. Door middel van eten worden de tanden op natuurlijke wijze afgesleten, maar vaak werkt dit onvoldoende. Bij te lange tanden ontstaan haken die in de wang en tong prikken en zo veel pijn, mondinfecties en zweren veroorzaken. Het konijn heeft dan moeite om voedsel op te pakken en op te eten. Verschijnselen zijn onder meer het verlies van eetlust, gewichtsverlies, kwijlen en abcessen op snuit en kaak. Daarnaast is het mogelijk dat ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet een teken zijn van tandproblemen.
Oplossing: Geef het konijn de juiste voeding met voldoende vezels en granen, inclusief een mueslimix met bix. Een regelmatige controle van de tanden is ook nodig. Bij een aanhoudend probleem van de tanden is het verstandig om de snijtanden te laten trekken. Konijnen eten prima zonder die tanden.
Verder weten dierenverzorgers ook ontzettend veel leuke dingen over dieren. Wil jij dat ook ontdekken? Je volgt de allround opleiding dierenverzorging voor maar € 2366.00 en ontvangt je diploma direct nadat je een succesvol examen hebt afgelegd. Volg je ook nog een stage, dan heb je nog meer kans om gelijk aan de slag te gaan bij een dierentuin of -asiel!
Een specht krijgt geen hoofdpijn
Spechten hameren met een enorme snelheid op bomen, maar dat heeft geen negatieve invloed op hun hersenen. Daarvoor hebben ze enkele unieke mechanismen ontwikkeld, waaronder een sterk ontwikkeld tongbeen. Die elastische ondersteuning loopt door over de hele schedel. Tussen de snavel en de hersenen van de specht zit ook een laag poreus bot dat schokken opvangt.
Een giraf heeft evenveel nekwervels als de mens
Hoewel zijn nek aanzienlijk langer is, heeft een giraf evenveel nekwervels als een mens. De zeven nekwervels bij een giraf zijn uiteraard veel groter.
In het donker worden goudvissen bleker
Een goudvis die zonder licht zit, zal bleker worden. Het is niet ongewoon dat vissen van kleur veranderen. De ouderdom, de waterkwaliteit en de voeding spelen allemaal een rol.
Een kat heeft gespierde oren
Katten hebben maar liefst 32 spieren in elk oor. Daarmee is het mogelijk om hun oren 180 graden te draaien. Wij moeten het met zes spieren in het oor stellen.
Walvissen zijn altijd een beetje wakker
Walvissen blijven vrij lang onder water, maar moeten geregeld boven komen om te ademen. Lang slapen is dus geen optie. Daarom mag elke hersenhelft om de beurt rusten. Ze zijn dus altijd voor de helft wakker.
Zeeotters slapen hand in hand
Zeeotters brengen het grootste deel van hun leven door in het water. Ze slapen en eten zelfs drijvend op het water. Om te voorkomen dat ze wegdrijven richting open zee, wikkelt het dier zichzelf in zeewier, dat aan de bodem vastzit. Daarnaast slapen otters hand in hand. Soms vormen otters zelfs vlotten waarbij tot honderd dieren tegelijk handjes vasthouden en samen ronddobberen.
Egels hebben een zesde zintuig
Egels zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Ze beschikken ook over een zintuig waar ze onbekende stoffen of nieuwe geurtjes mee onderzoeken. Dit doen ze met het ‘orgaan van Jacobson’ dat tussen het gehemelte en de neusholte ligt. Egels nemen de geur- en smaakstoffen op door veel speeksel aan te maken. Op deze manier ‘verwerkt’ het diertje de nieuwe ervaring. Als de egel de nieuwe geur heeft verwerkt, smeert hij het speeksel uit over zijn rug. Daarna is het reukkanaal doorgespoeld en weer gebruiksklaar voor een nieuwe reukervaring.
Muggen zoemen in het donker
Muggen zijn het meest actief in het donker, maar daardoor zien ze elkaar niet. Daarom vinden mannetjes en vrouwtjes elkaar alleen door goed naar elkaars gezoem te luisteren, het geluid wat ze met hun vleugels veroorzaken. Dit is 400 à 500 keer per seconde bij vrouwtjes en 700 keer per seconde bij mannetjes. Als het vrouwtje onbevrucht is en klaar om te paren verhoogt zij haar vleugelslag, waardoor de toon van de zoem verandert. Het mannetje weet dat hij welkom is en verlaagt dan zijn vleugelslag.
Oesters wisselen van geslacht
De oester is een hermafrodiete soort die van geslacht verandert. Ze zijn tweeslachtig, maar bevruchten zichzelf niet. De oester wordt geboren als mannetje. Tijdens hun tweede levensjaar veranderen veel oesters in een vrouwtje. Hun voortplanting is afhankelijk van de temperatuur en het zoutgehalte van het water.
De tong van de blauwe vinvis is net zo groot als olifant
De meeste olifanten wegen minder dan de tong van een blauwe vinvis, ongeveer 2 ton. De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft en wordt gemiddeld ongeveer 25 meter lang en 100 ton zwaar. De vinvis wordt bijna net zo zwaar als een Boeing 747. De omvang van zijn tong is dan weer te vergelijken met een kleine auto.
Competences and skills
Dierenzorg - Allround, a profession with a future!
Practical info
Course content
Available in
Related courses
Tags
Share