De Nederlandse natuur zit vol verrassingen. Daar kom je pas echt achter zodra je op zoek gaat. De volgende eetbare kruiden en planten kom je dan zeker tegen!
1. Weegbree
Weegbree komt op heel veel plekken voor. Grote kans dus dat je er ooit wel eens voorbij bent gelopen. De jonge bladeren lijken op die van spinazie en zitten boordevol vitamine C.
2. Look-zonder-look
De look-zonder-look heeft een geneeskrachtige werking en is rijk aan allerlei vitamines. Er komt een geur vanaf die op knoflook lijkt. Deze plant is vooral in- en rondom het bos te vinden.
3. Zevenblad
Zevenblad lijkt op onkruid, maar smaakt ongeveer naar peterselie. Thee, bouillon, soepgroente of pesto... het is allemaal mogelijk met deze magische plant.
4. Brandnetel
Je hebt vast wel eens met een brandnetel te maken gehad (auw!) Ze groeien namelijk overal. Prima voor in de soep, thee of avondmaaltijd.
5. Hondsdraf
Hondsdraf vind je vooral in bossen en struiken. Je gebruikt het bijvoorbeeld door de soep, in een omelet of salade. De smaak schijnt sterk te zijn, dus zeker in het begin is het verstandig om een beetje te gebruiken.
6. Paardenbloem
Paardenbloem wordt ook gerekend tot de planten met een heilzame werking. Je gebruikt de verschillende delen in thee, een salade of wokgerecht. Paardenbloemen groeien onder andere in grasvelden en bermen.
Een wildplukwandeling vraagt om een goede voorbereiding. Let bijvoorbeeld goed op welke delen van de planten eetbaar (en dus veilig) zijn. Elk seizoen heeft zijn eigen 'eetbare delen'. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je eetbare planten herkent en hoeveel je ervan mag eten.
Wil je alles leren over kruiden en planten, dan is een opleiding tot herborist echt iets voor jou!
blogShare