Wereldgodsdiensten: meer gelijkenissen dan verschillen

21/11/2019 Robert de Bruijn

Religie en de mens: het is een onlosmakelijke connectie die zijn oorsprong eeuwen geleden vond. In onze huidige maatschappij is kennis en begrip van verschillende religies belangrijker dan ooit. En net daarom is het zo fascinerend, maar vooral ook erg belangrijk om religie in al zijn facetten te bekijken. Want, verder dan het kruisje om de nek bij een christen, de pijpenkrullen van orthodox joodse mannen of de hoofddoek van een moslima komen veel mensen niet als ze naar hun kennis van religie wordt gevraagd. Zonde, want er is zo veel meer te vertellen dan dat en we kunnen er zo veel meer diepgang uit halen dan nu vaak het geval is.
 
De vijf wereldgodsdiensten
Er zijn vijf wereldgodsdiensten en die vijf zijn bepaald door de impact van de godsdienst op de geschiedenis van de mensheid. Het heeft dus niets te maken met de grootte van de godsdienst.
Tijdens de cursus Wereldgodsdiensten kom je meer te weten over de gebruiken van elke godsdienst, de kern van het geloof en hoe het is ontstaan. Je zult ontdekken dat de godsdiensten niet zo verschillend zijn, maar dat er juist veel gelijkenissen zijn. Oordelen over andermans geloof of overtuiging ontstaat immers vaak door het niet-weten.
 
Van vijf zuilen tot sabbat
De cursus Wereldgodsdiensten neemt je mee naar alle uithoeken van de wereld, en laat je kennismaken met de ideologie die eigen is aan elke regio. Zo ontmoet je onder andere de boeddhisten, die hun leven wijden aan een harmonieus bestaan. Je leert de hindoeïsten kennen, die oprecht geloven in een leven zonder geweld. Verder word je ingewijd in de gebruiken van de islam en de moslims die leven volgens het ‘Vijf Zuilen principe’. Of wat dacht je van het jodendom, dat strikte principes hanteert om de sabbat te respecteren? Ook het christendom wordt uitgebreid belicht. Je leert er alles over de Orthodoxe stroming en de Rooms-katholieke kerk.
 
Verruim je blik
Omdat godsdienst een grote rol speelt in het leven van miljoenen mensen ter wereld, kom je ongetwijfeld vaak in contact met mensen die anders in het leven staan dan jij. Of dit nu bewoners zijn van een multiculturele wijk, of mensen die je op vakantie in het buitenland ontmoet. Of, misschien kom je beroepshalve wel in contact met andere culturen.
Met deze studie verruim je je blik op de wereld en de maatschappij. Dat levert veel nieuwe inzichten op. De opleiding Wereldgodsdiensten is er voor iedereen die open-minded in het leven staat en die andere levensgewoonten en gebruiken als een positieve bijdrage voor een multiculturele maatschappij beschouwt.
 
Schrijf je hier in of bekijk het gratis proefhoofdstuk. Kijk ook eens bij onze andere opleidingen binnen het thema Kunst & Cultuur. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een cursus Cultuurgeschiedenis of Kennismaken met de Islam.
 


relatedBlogs

5 fantastische voordelen van single zijn

10 studietips voor onze studenten

Dankzij deze tips is jouw huis in 1-2-3 verkocht!


previousLabel

Dankzij deze tips is jouw huis in 1-2-3 verkocht!

nextLabel

Trendwatching: 5 trends die 2020 zullen bepalen

studyCategories


Natuur

Spiritualiteit & Energetische Therapieën

Persoonlijke Ontwikkeling

Psychologie & Therapie

Creativiteit & Hobby

blogTags


WereldgodsdienstenLerenOnderwijsCursusOpleiding

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0