Studeren en mama zijn? Zo doe je dat

04/03/2020 Bob van Dongen

Steeds meer werkende moeders vinden de weg naar onze school. Dat is goed nieuws, want vrouwen spelen een steeds belangrijkere rol op de arbeidsmarkt. Een degelijke scholing is dan ook onontbeerlijk.

Toch is het bij gezinnen bijna altijd de vrouw die naast haar werk (het merendeel van) het huishouden op zich neemt. Hoe combineer je je studies dan met je werk en je gezin? Wij geven je enkele handige tips om je opleiding in te plannen in je drukke mom agenda!

Kies de studiemethode die bij jou past

Ga je voor een klassikale cursus of een thuisstudie? Ze hebben elk hun voordelen en de diploma’s zijn evenveel waard, dus kies de methode die het beste bij jou past.

Klassikaal onderwijs is ideaal voor wie thuis maar niet aan het studeren raakt, door een druk gezinsleven bijvoorbeeld. Op een vaste dag in de week ben je gebonden aan je opleiding en focus je je volledig op je carrière.

Een thuisstudie is flexibeler en plan je makkelijker in je agenda in. Je bepaalt zelf op welk tempo je je studieparcours aflegt en je hebt geen oppas nodig voor de kids.

Extra advies nodig? Vraag raad aan onze opleidingsadviseurs via chat, telefoon of door even langs te komen op een van onze bezoekadressen!

Maak duidelijke afspraken met je partner

Verdeel of herbekijk de huishoudelijke taken, wie de kinderen van school haalt, wie de boodschappen doet… Ga voor een evenwichtig schema, zodat jij extra tijd hebt om te studeren en je partner niet verdrinkt in de strijk en de afwas.

Je kan je partner ook inschakelen om je te overhoren. Zo weet hij of zij meteen waar je mee bezig bent en breng je nog eens wat tijd met elkaar door.

Vertel je kinderen wat je van plan bent

Leg in duidelijke taal uit waarom je af en toe in de boeken of achter je laptop zit en wat je ermee hoopt te bereiken. Je kinderen moeten weten dat het belangrijk voor je is. Maak hen zeker ook duidelijk dat mama soms niet gestoord mag worden. Spreek eventueel een ‘teken’ af als jij niet gestoord mag worden (bijvoorbeeld een bordje aan de deur van je studeerplek).

Vraag steun aan je baas

Wil je een opleiding volgen die in de eerste plaats jouw huidige werk ten goede komt? Vraag dan aan je werkgever of deze jou tegemoet wil komen voor de moeite die je erin stopt. Flexibelere werkuren of een tussenkomst in het lesgeld bijvoorbeeld.

Tegelijk zorgt het voor extra motivatie als je je plannen deelt met je werkgever. Je doet het immers niet enkel meer voor jezelf, maar ook voor het bedrijf. Stel je de teleurstelling van je baas en je collega’s even voor als je het opgeeft. Gaan we niet doen, he?

Betrek vrienden en familie erbij

Schakel vrienden en familie in om je kinderen af en toe op te vangen. Misschien willen oma en opa wel één avondje in de week op je kroost passen? Of leen ze eens uit aan vrienden die willen weten of kinderen iets voor hen zijn. Het is trouwens geen schande om je kinderen ’s avonds van school te laten halen door ouders van klasgenootjes uit de buurt.

Licht hen zeker ook allemaal in over je plannen. Zo zullen ze beter begrijpen waarom je even wat minder tijd voor hen hebt en bieden ze misschien spontaan aan om jouw boodschappen te doen. Handig.

Af en toe zondigen mag

Vergeet het clichébeeld van ‘het perfecte gezin’. Af en toe een maaltijd aan huis laten leveren is geen schande. Het bespaart je heel wat kostbare tijd, je kinderen zien het als een beloning en jij kan kiezen voor echt brain food. Win-win-win!

Blijf investeren in je vrije tijd

Je houdt een opleiding veel makkelijker vol als je af en toe een rustmoment inlast. Het ideale moment om tijd door te brengen met je familie! Speel een spel met je kinderen, ga eens wandelen met het hele gezin of zet je favoriete muziek op en organiseer een family dance off. Af en toe pauzeren helpt je om te focussen, verhoogt de productiviteit en vermindert stress. Zelfs op weg naar je examen.

Overtuigd dat een cursus in te passen is? Bekijk ons ruime cursusaanbod en start al vandaag!

relatedBlogs

Achterstallige rekeningen? Verleden tijd met deze 4 tips!

10 studietips voor onze studenten

8 tips om te studeren in de zomer!

relatedCourses

Aromatherapie, Bachbloesemtherapie, Barista, Boekhouden (Basis), Beleggen (Basis), Budgetcoach, Chakratherapie, Copywriter, Creatief Grafisch Ontwerpen, Fotografie (Basis)blogRelatedAll

previousLabel

5 tips voor een perfecte start van het nieuwe jaar

nextLabel

8 tips om te studeren in de zomer!

relatedCourses

Gewichtsconsulent

Kies nu voor de praktijkgerichte cursus Gewichtsconsulent!

Administratief Medewerker

Is het tijd om te beginnen met iets wat je écht leuk vindt? Dit is je kans.

Nagelstyling (Allround)

Tijdens onze groepslessen sta je er nooit alleen voor.

Visagie (Basis)

Studeren is leuk, en daarnaast is het ook direct werken aan je toekomst.

Aquarelleren

Een cursus volgen is werken aan een nieuwe, mooie toekomst.

courseMaterial

Pedicure Professioneel Aurora Districos