Ben je ingeschreven voor een opleiding aan onze school? Wacht niet te lang om je cursus grondig in te studeren en begin er zo snel mogelijk aan. Zo kan je je docent nog vragen stellen en eventuele onduidelijkheden uit je cursus ophelderen.
Maak gebruik van onderstaande studietips en slaag met glans!
Verwerk de leerstof in stukjes en probeer niet alles in één keer te studeren. Plan bijvoorbeeld elke dag één hoofdstuk in en herhaal regelmatig wat je al gezien hebt.
Begin dus tijdig te studeren en start vandaag nog!
Veel studenten maken gretig gebruik van markeerstiften en linialen om stukken tekst te benadrukken. Toch helpt deze techniek je niet om beter te onthouden. In tegendeel: door gemarkeerde tekst te herlezen word je ‘lui’ en zal je minder snel verbanden leggen en conclusies trekken.
Je mag hier en daar nog wel een woord of zin markeren, maar zie het als de eerste stap in je studieproces. Ga actief aan de slag met de gemarkeerde stukken en zet ze bijvoorbeeld om in geheugenkaartjes.
Lees je cursus één of twee keer helemaal door en stap dan over op een actievere studiemethode. Vanaf de derde leessessie denk je al snel dat je de leerstof kent, maar dat is een illusie. Je herinnert je de leerstof wel, maar je kan deze niet reproduceren.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je de leerstof verwerkt tijdens je slaap. Er worden op dat moment namelijk nieuwe verbindingen gemaakt tussen je hersencellen. Ook korte dutjes hebben hun nut al bewezen.
Slaap er dus gerust eens een nachtje over!
Maak steekkaartjes, stel je eigen examen op of maak gebruik van voorbeeldvragen uit je cursus. Probeer de vragen eerst te beantwoorden zonder in je cursus te spieken. Ga daarna actief op zoek naar de juiste antwoorden. Herhaal een aantal keer tot je het antwoord zó kan geven; blijf ook de vragen inoefenen die je de eerste keer al kon beantwoorden.
Veel studenten maken graag een samenvatting, mindmap of diagram van de leerstof. Prima, maar gebruik deze ook actief! Reproduceer de leerstof met alle details die je uit je samenvatting weggelaten hebt. Dat lukt perfect in gedachten, maar je kan ook ‘lesgeven’ aan iemand anders. Zo merk je meteen of wat je vertelt logisch klinkt.
Probeer je samenvatting ook eens anders te structureren. Zo leg je verbanden tussen de verschillende hoofdstukken.
Leer feiten en lijstjes niet gewoon uit het hoofd, maar ga op zoek naar oorzaken, redenen en verbanden. Stel regelmatig de vraag waarom iets is zoals het is en ga zelf op zoek naar het antwoord.
Iets wat je zelf meemaakt, onthoud je beter. Probeer een link te leggen tussen de leerstof en iets dat je zelf ervaren hebt. Je kan tijdens het studeren eventueel ook actief op zoek gaan naar ervaringen. Ga gerust eens een kijkje nemen bij iemand die het vak uitoefent.
Het klinkt tegenstrijdig, maar studeer ook niet de héle tijd. Neem af en toe een pauze om je hoofd leeg te maken en nadien met nieuwe moed te herbeginnen. Op die manier zal je de leerstof beter kunnen onthouden.
Trek je loopschoenen aan, laat de hond uit of maak je favoriete gerecht klaar!
Bij praktijkcursussen doe je er goed aan om de theorie om te zetten in de praktijk. Je leert immers door te doen.
Probeer tijdens de praktijkoefening de theorie erbij te halen, eventueel hardop tegen iemand anders.
Share